Aybros Psikoloji - İzmir Psikolog ve Danışmanlık - Hızlı Menü

İletişim

Ergenlerde Psikolojik Rahatsızlıklar

“Ergenlerde psikolojik rahatsızlıklar“, yani ergenlik dönemi sıkıntılı ve depresyona müsait dönemlerden birisidir. Kişilerin kendi fiziksel ve ruhsal değişimlerine anlam veremediği çocuklu...

Ergenlerde Psikolojik Rahatsızlıklar

“Ergenlerde psikolojik rahatsızlıklar, yani ergenlik dönemi sıkıntılı ve depresyona müsait dönemlerden birisidir. Kişilerin kendi fiziksel ve ruhsal değişimlerine anlam veremediği çocukluktan yetişkinliğe geçiş döneminde bilinçsizlik sonucunda psikolojik sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Her şeyin zamanında olmasının sağlıklı olduğu gibi ergenliğinde zamanında gerçekleşmesi ergenin psikolojisi üzerinde oldukça önemli bir yere sahiptir.

Ergenliğin psikolojik sorunları ve Geç ergenliğin psikolojik sorunları :

“Geç ergenliğin psikolojik sorunları” aşağıda belirtilmiştir :

  • Depresyon: Ergenliğin en önemli psikolojik sorunlarından birisi kişinin depresyona girmesidir Duygu, haz eksikliği yaşayan ve birbirinden farklı durumlara karşı tepkisizlik gösteren ergenlerin bir depresyon süreci içerisinde olması olası durumlar arasında yer almaktadır. Geç ergenliğin getirisi olan stres ile birlikte gelen depresyon kişinin zor süreçler geçirmesine neden olabilmektedir. Ergenin depresyonda olduğu ise;
  • Uyku bozuklukları,
  • Yeme bozuklukları,
  • Mutsuzluk,
  • Tepkisizlik,
  • Huzursuzluk,
  • Suçluluk,
  • Asosyallik,

Gibi belirtiler ile ergenliğin psikolojik sorunları anlaşılabilmektedir. Yoğun depresyon yaşanması durumunda alanında uzman psikologlardan yardım almak oldukça büyük bir önem arz etmektedir.

  • Yeme Bozukluğu: Geç yaşanan ergenlik, ergenlerin gelişim döneminde alacağı kiloların ya da boy uzamasının zamanının dışında gerçekleşmesine neden olabilmektedir. Ergenliğin geç yaşanması durumunda yeme bozuklukları meydana gelebilmektedir ve kişi az-çok yeme krizleri yaşayabilmektedir.
  • Davranış Bozuklukları: Karakter oluşumu ergenlik döneminde kendisini yoğun bir şekilde göstermektedir. Geç ergenliğe girilmesi durumunda kişinin davranış bozuklukları yaşaması oldukça doğaldır. Ergen bu dönemde uyumsuz, kavgacı, illegal olana hayran olmak gibi pek çok davranış gerçekleştirebilmektedir.
  • Psikotik Bozukluklar: Düşünce bozuklukları olarak adlandırılan psikotik bozukluklar kişinin geç ergenlik yaşaması durumunda ortaya çıkmaktadır. İntihara teşebbüs, ailede intihar hikayesi olması, alkol kullanımı, boşanmış aileye sahip olmak, sosyal destekteki yetersizlik gibi pek çok durum ergenliğin psikolojik sorunları arasında yer almaktadır.

Ergenliğin Sorunları ve Çözümleri

Ergenlerde psikolojik sorunlar, ergenliğin sıkıntılı bir süreç olmasından kaynaklı olarak pek çok sorunu ve çözümü vardır. Sorunlar çocuklardan kaynaklı olarak ortaya çıksa da çözümlerin ebeveynler tarafından bulunması gerekmektedir. Ergenliğin sorunları ve çözümlerinde ailelerin tutumu sorunsuz bir ergenlik yaşanması adına oldukça önemlidir.

Ergenliğin Çözümleri;

  • Ergeni umursadığınızı hissettirmeniz gerekmektedir.
  • Ergenin fikirleri doğrultusunda kararlar alarak onun fikirlerine saygı duyduğunuzu göstermelisiniz.
  • Karamsarlığa, dengesizliğe ve öfkeye sebep olacak davranışlardan uzak durmalısınız.
  • Müdahale etmek yerine daha anlayışlı bir tutum sergilemelisiniz.
  • Birlikte zaman geçirmelisiniz.
  • Özel hayata ve arkadaşlıklarına saygı duymalısınız.
  • Mükemmel olmasını istemek yerine olduğu gibi kabullenmelisiniz.
  • Aşırı serbestlikten ve umursamazlıktan uzak durmalısınız.
  • Ağır sorumluluklar altında kalmasına sebep olmamalısınız.
  • Taktir edici olmalısınız.
  • Aşağılayıcı yaklaşımlardan uzak durmalısınız.

Bu gibi pek çok davranış ergenlik sorunlarına çözüm olacaktır.

Ayrıca ergenlik dönemi ve ergenlerde görülen psikolojik rahatsızlıklar, bireyin olumsuz kararlar almasına ve ilerideki yaşantısını büyük ölçüde etkileyebilmesine neden olabilmektedir. Örneğin : kötü alışkanlıklar edinmesi ve okul başarısında düşüş görülmesi gibi pek çok olumsuz etki görülebilir. Bu nedenlerden dolayı bir ergen psikoloğundan destek alınabilir ve bu sayede ergenin bu tür olumsuz durumlardan kurtulması sağlanabilir. Ayrıca ergen terapisi online olarak da yapılabilir ve yüz yüze görüşme ile aynı etkiye sahiptir. Hatta kişi kendini daha rahat hissedeceğinden dolayı daha rahat bir iletişim sağlanabilir ve daha etkili de olabilmektedir.

Uzman ergen psikoloğundan destek almak için telefon numaralarımızdan detaylı bilgi alabilir ve randevu oluşturabilirsiniz.

Ergenlerin Aileleriyle Sorunları

Ergenlik döneminde kişinin karakterinde değişimler olması ve karakterinin şekillenmesi sebebiyle aileleriyle arasında sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Aileden uzaklaşma, aileyi kabullenmeme ve aileyi beğenmeme bu problemlerin başında gelmektedir. Ergenlerin ailelerinden uzaklaşabileceği bu dönemde ailenin davranış şekli de sürecin şekillenmesini sağlamaktadır. Ergenlerin ergenlik döneminde aileleriyle sorunları arasında;

  • Kavgaya eğilim,
  • Asosyalleşme,
  • Hırçınlık,
  • Aileden uzaklaşma,
  • Yalan söyleme,

Gibi durumlar yer almaktadır. Bu durumlar ile karşılaşılmasının sebebi çocuktaki değişim ve ergenlik dönemi olsa da ailenin gösterdiği tepkiler de yaşanan sorunların sebebi olabilmektedir. Çoğu ailenin gösterdiği baskıcı tutum çocuğun ergenlik döneminde özgürlük arzusunun daha da yükselmesine sebep olmaktadır. Bu davranış sonucunda çocuk baskıcı tutumun önüne geçmek ve onu yıkabilmek adına yalana başvurmaktadır. Bilinçli ebeveynler bu süreçte baskı yapmak ya da engellemek yerine ergene karşı anlayışlı bir yaklaşım sergilerlerse çocuğun aileden uzaklaşması gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Bu aşamada ergen bireye düşen sorumluluğun yanı sıra ebeveynlerde de çok yüksek bir sorumluluk olmaktadır. Çocuğu anlamak ergenlerin aileleriyle sorunlar yaşamasını engelleyen en önemli çözümlerden birisidir.

Ergenliğin Ruhsal Değişiklikleri

Ergenliğin ruhsal değişiklikleri arasında pek çok faktör yer almaktadır. Ergenlik döneminde ergenin yaşayacağı değişimler beraberinde kaygı bozukluklarını, depresifliği, duygu durum bozukluklarını ve hiperaktiviteyi getirmektedir. Bu dönemde ruhsal değişiklikler doğrultusunda doğru yönlendirme oldukça büyük yer kaplamaktadır.

Kişi bu dönemde farklılaşacağı, farklı insanlarla karşılaşacağı, bedensel ve ruhsal olarak değişim içerisine gireceği için ruhsal olarak boşlukta hissedebilmektedir. Kendisini yalnız ve çaresiz olarak hissetmesine neden olacak bu ergenlik dönemi içerisinde ergene psikolojik yardım almak oldukça yararlı olacaktır. Psikolojik yardımlar sonucunda ergen kendisini daha rahat hissederken aynı zamanda sorunlarının çözülemez olduğunu da düşünmeyecektir.

Ergenliğin ruhsal değişiklikleri arasında yer alan faktörlerden birisi de ergenin kendisidir. Her birey farklıdır bu sebeple ergenlik döneminde yaşanan durumlar da farklılık göstermektedir. Bu dönemde ebeveynlerin ergeni ergenlik konusunda bilinçlendirirken aynı zamanda ruhsal değişikliklerine de saygı duyması gerekmektedir. Çocuğa karşı gösterilen davranışlarda kavgacı ve kabullenmez olmak ergenin ruhen daha zor bir süreçten geçmesine neden olabilmektedir. Anlayış göstermeyen ya da yeteri kadar zaman harcayamayan ebeveynlerin bu süreçte alanında uzman kişilerin yardımını talep etmesi sürecin daha az zarar ile sonlanmasına yardımcı olacaktır. Pek çok aile çocuğunun ergenlik sürecinde daha emin adımlar ile ilerleyebilmek ve doğru yönlendirme sağlayabilmek adına psikolog yardımı almaktadır.


0 Yorum | Aybros | Blog



İletişim Kurun

Bir Psikoloğa mı İhtiyacınız Var ?

Bizi Arayın, Alanında Uzman Psikologlarımız Sizlere Yardımcı Olsun!

İzmir Pedagog, İzmir Psikolog ve Danışmanlık alanlarında hizmetinizdeyiz!